Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak bardzo ważne jest zachowanie czystości w kuchni. Wynika jednak, że to pomieszczenie jak żadne inne jest podatne na zabrudzenia. Problemem nie muszą być tylko te najbardziej zauważalne problemy. Każdy zapewne zdaje sobie sprawę, że należy posprzątać rozsypaną na blacie mąkę, czy obierki z ziemniaków, które spadły na podłogę. Jednak jest to tylko wierzchołek góry lodowej. Jest wiele miejsc w kuchni podatnych na zabrudzenia, które należy regularnie czyścić. Nie są może one łatwo dostępne, czy widoczne dla naszego oka. Niemniej należy pozbywać się składowanego brudu. Może mieć do decydujące znaczenie dla zachowania naszego dobrego zdrowia. Wszak w kuchni składujemy wiele rzeczy, które wkrótce trafią do naszego układu trawiennego. Nieodpowiednie przestrzeganie norm higieny jest prostą drogą do nabawianie się chorób. W najlepszym wypadku mogą to być zwyczajne problemy żołądkowe, czy zatrucie. Choć przypadki salmonelli są obecnie rzadkie, nie powinniśmy ich bagatelizować. Dlatego właśnie w lokalach gastronomicznych obowiązują surowe normy dotyczące zachowania czystości.

W jakich dokładnie miejscach odkłada się najwięcej brudu? W pierwszym miejscu wymienić trzeba nasze zlewozmywaki. To właśnie tam znajdują się idealne warunki na rozwój bakterii i grzybów. Sprzyja im bowiem wilgoć, stosunkowo wysoka temperatura oraz resztki jedzenia jakich stale przybywa. Wszystko to nie jest niczym innym jak wylęgarnią groźnych drobnoustrojów. Dlatego właśnie istotne jest regularne czyszczenie tego elementu kuchni. Najlepszej pod tym kontem sprawdzają się odpowiednio zabezpieczone zlewozmywaki granitowe. Łatwo pozbyć się nich dzięki specjalnej warstwie ochronnej, jaką pokryte są tego typu elementy wyposażenia kuchni. Na zabrudzenie podatne są także same kuchenki. Z patelni często strzela tłuszcz, który brudzi ją w trudno dostępnych miejscach. Podobnie bywa, jeżeli coś nam wykipi z garnka. Do szczególnie narażonych na zabrudzenie są także wnętrza kuchenek mikrofalowych oraz pieców. Pieczone tam jedzenie często ląduje poza naczyniem. Największy problem w tym wypadku jest to, zawsze zwlekamy z wyczyszczeniem tych miejsc. Zazwyczaj przypominamy sobie o tym, kiedy piec jest już porządnie nagrzany i nie sposób w takich warunkach go wyczyścić. Potem jak zwykle wylatuje nam to z głowy. Jest to oczywiście duży błąd, którego należy unikać.